Schilderen voor beginners

Als je voor het eerst gaat schilderen, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Welk medium? Hoe begin je? Het is het gemakkelijkst om te beginnen met een waterig medium zoals acrylverf, aquarelverf of gouacheverf. Je hoeft niet te werken met giftige oplosmiddelen en het schoonmaken is gemakkelijker. Het belangrijkste verschil tussen acrylverf en aquarelverf of plakkaatverf is dat acryl moeilijker te drogen is, dus gemakkelijk te schilderen is en gelaagd kan worden. Waterverf en gouache blijven actief, wat betekent dat bij het aanbrengen van water of een nieuwe kleur de onderste verflaag kan loslaten of mengen. Hier zijn enkele suggesties over welke materialen je moet gebruiken en hoe je aan de slag kunt gaan. De inhoud die je kiest, hangt voornamelijk af van jouw eigen voorkeuren, of van wat je al in huis heeft.

Acryl 

Acryl is een zeer veelzijdig, duurzaam en tolerant medium. Acrylverf kan dunner zijn, zoals aquarelverf, of dikker, zoals olieverf. Ze drogen snel en kunnen gemakkelijk worden aangebracht. Ze zijn in water oplosbaar, dus er is alleen water nodig om de verf te verdunnen en de kwast schoon te maken met zeep. Er zijn verschillende acrylharsmedia die verschillende effecten kunnen bereiken. Als je bijvoorbeeld de droogtijd wilt verkorten, kun je een vertrager aan de coating toevoegen en voor dikkere coatings een gel. Er zijn verschillende soorten verf voor studenten of professionele kunstenaars. Professionele coatings hebben meer pigmenten, maar studentencoatings zijn een goed uitgangspunt en gemakkelijker te budgetteren.

Waterverf 

Als schilderen nieuw voor je is, is aquarel ook een goed startpunt en kan de investering minder zijn. Koop een set aquarelpotten of een paar gekleurde tubes om te beginnen. Je kunt ervoor kiezen om wit in de aquarelverf te gebruiken. Traditioneel, wanneer je transparante aquarel gebruikt en van licht naar donker werkt, is het wit van het aquarelpapier het helderste licht in je compositie.

Gouache

Gouache is een dekkende aquarelverf die van licht tot helder kan werken op donkere oppervlakken zoals acrylverf. Je kunt medium wit ook mengen met aquarelverf om de kleur ondoorzichtig te maken.

Kleur 

Acryl: leer de waarde van schilderen uit slechts een paar kleuren en krijg een gevoel van verf voordat u de complexiteit van de kleuren toevoegt. Begin met een monochrome schildering van Mars of ivoorzwart, titaniumwit en een andere kleur. 

Je kunt ook beginnen met de beperkte tinten Si, diepzeeblauw en titaniumwit. Dit geeft je warme en koele tonen, terwijl je ook verschillende waarden kunt creëren. 

Je kunt ook een starterkit kopen, die meestal een beperkt palet van drie primaire kleuren bevat, evenals titaniumwitte, groene en aardekleuren (zoals geel erts). Met verschillende kleuren kun je eindeloze schaduwen creëren. U kunt dit basispalet in de loop van de tijd uitbreiden en andere kleuren proberen.

Aquarel of gouache: begin net als acryl met een beperkt palet. Met ultramarijnblauw, Si-kleur Si-kleur en wit (of het nu Chinees wit of papierwit is) kunt u zich concentreren op het vastleggen van de waarden in de compositie. Na het veroveren kun je het palet uitbreiden.

Geschilderd oppervlak 

Een van de grote voordelen van acrylverf is dat je op veel verschillende ondergronden kunt schilderen. Canvaspanelen met primer zijn geweldig omdat ze zijn geprimed, ze zijn stijf en daarom gemakkelijk op de ezel of op schoot te leggen wanneer dat nodig is, ze zijn licht van gewicht en niet te duur. Voor zuurvrije archiefborden, probeer “Ampersand Claybord”. Andere goedkope opties zijn papier, karton, hout of harde steen op een bord of mat. Natuurlijk zal er altijd traditioneel stretchdoek zijn. Als je ook eerst de gesso primer gebruikt zal de verf vlotter verlopen, maar bij acryl is dit niet nodig. Voor aquarel of gouache heeft aquarelpapier verschillende gewichten en texturen. Het is gemakkelijk mee te nemen als u de rekening betaalt of verpakt. Je kunt ook “Ampersand Claybord” of “Watercolour Board” proberen.

Kwasten

De kwasten zijn er in verschillende maten en vormen. De kwasten zijn genummerd, maar elke fabrikant is anders. Koop een paar borstelharen van ongeveer 2,5 cm breed. Meestal is dit #12. Kies dan voor twee kleinere maten. Je kunt ook een lager geprijsd starterspakket kopen om de grootte en vorm van je favoriete penseel te controleren. Uiteindelijk is het echter nog steeds het geld waard om kwaliteitskwasten te kopen, omdat ze hun vorm beter behouden en niet uit zullen vallen als je ze gebruikt, waardoor er overtollig haar in het schilderij achterblijft. 

Over het algemeen wil je beginnen met de grotere penselen en de kleinere penselen bewaren voor gedetailleerde informatie. De aquarelpen is zachter en kan de verf zachter maken. Gebruik de starterkit om verschillende borstels te proberen. Een goede nr. 8 rode sabel aquarelpen is erg handig. Koop anders de beste synthetische borstel die u zich kunt veroorloven. Gebruik een ronde kwast nummer 4 Voor details kunt u een platte borstel van 2 inch gebruiken om te wassen, en een platte borstel met een hoek kan u een goed begin geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *